Bemutatkozás

Kényszerből elhivatottság…..
Ingatlanüzemeltetés során alapvető problémaként éli meg az ember a magas rezsiköltségeket.
Legyünk őszinték, önmagunktól nem leszünk egyik napról a másikra energiatudatosak. Erre utal a gondolatsorom címe is. Energiatudatossá  a világ energia készletének fogyásából adódó emelkedő energia árak tesznek minket.
Ma már szinte természetes, ha valamilyen háztartási gépet vásárolunk, akkor a választás szempontjai között egyre markánsabb érv, hogy az adott készülék milyen energiaosztályba tartozik. Ez a folyamat elindult az ingatlanpiacon is. A folyamatot gyorsítják az uniós és hazai jogszabályok is.
Ahogy a többi európai országban így itthon is kötelezővé vált az épületek energetikai tanúsítása.
Az Energia Tanúsítvány számításos módszer segítségével kategorizálja be az ingatlanpiacon szereplő épületeket. A számításos módszer objektív standard fogyasztási szokások figyelembevételével számol. Mit is jelent ez? Gondolják végig, Önök vennének egy lakást. Az adásvétel előkészítése során felmerülnek a rezsi számlák. A két lakás  ( tételezzük fel teljesen egyforma) közül az egyikben egy három gyermekes család él ahol a mama még otthon van, míg a másikban egy egyedül élő utazó ügynök él aki csak késő este ér haza illetve sokat van távol, és csak a hétvégéjét tölti otthon. A két egyforma lakás rezsiszámlái akár ötszörös eltérést mutathatnak. Ezért a Tanúsítvány az épületet objektíven minősíti a benn élők fogyasztási szokásaitól függetlenül.
Egy pillanatra megállva itt emelném ki a tanúsítás és az audit közötti különbséget:
-    Tanúsítás az épületről lakásról annak szerkezeteiről és gépészetéről szól
-    Auditálás már a fogyasztási szokásokat is kritikusan vizsgálja. illetve különféle veszteségeket okozó hibákat is feltárja

Ahogy kezdtem: kényszerből elhivatottság . Vagyis a saját  üzemeltetési tapasztalataim és a hozzá szerzett tudás (létesítmény energetikai szakmérnök) alapján tudom orvosolni a hozzánk fordulók energetikai problémáit.